En man åtalas för grovt blåljussabotage i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Blåljussabotör ringde 318 gånger till SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen har under hösten ryckt ut på falsklarm om bomber, mord och skottlossning. Nu åtalas en man för grovt blåljussabotage.

En 37-årig man har slagit larm om skeppsbrott, raketangrepp och allvarliga trafikolyckor till SOS Alarm hela 318 gånger under hösten 2020.

Vid många tillfällen har polis, ambulans och/eller räddningstjänst gjort onödiga utryckningar. Vid ett tillfälle, den 2 november, kom åtta radiobilar, ett 50-tal poliser och nationella bombskyddet till stadsdelen Rosengård i Malmö efter att mannen larmat om ett förestående bombattentat, enligt åklagaren.

Högt skadestånd väntar

Region Skåne kräver att mannen betalar 98 000 kronor för onödiga ambulansutryckningar och SOS Alarm vill ha 100 000 kronor, som man anser att mannens aktiviteter kostat företaget.

Den 37-årige mannen åtalas för grovt blåljussabotage och dessutom för två fall av olaga hot, eftersom han vid ett tillfälle påstod sig ha kidnappat en polischefs barn och krävde tio miljoner kronor i lösesumma och vid ett annat tillfälle påstod att två namngivna poliser var tillfångatagna och fick pistoler riktade mot sina huvuden.

Mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.