Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är ett stort säkerhetspådrag när Eurovision inleds i Malmö – hör polisen om förberedelserna. Foto: Rebecka Haglund / SVT, Johan Nilsson/TT

Polisens bedömning: Förhöjd hotbild mot Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisens bedömning råder en förhöjd hotbild mot Eurovision, när tävlingen nu startar.

Två hot som sticker ut är den våldsbejakande islamismen och potentiella cyberattacker, enligt uppgifter till SVT.

Enligt polisens bedömningar finns inga konkreta hot mot tävlingarna, som avslutas med lördagens final. Däremot bedöms hotet från vissa aktörer vara större än andra.

Det förhöjda hotet kommer bland annat från våldsbejakande islamistiska terrororganisationer, enligt SVT:s uppgifter.

Eurovision song contest 2024

Sedan tidigare ses Sverige som ett prioriterat mål för den våldsbejakande islamismen på grund av bland annat den så kallade LVU-kampanjen och koranbränningar, som låg till grund för att terrorhotet höjdes i fjol.

Kriget i Gaza och Israels medverkan i tävlingen kan enligt polisen inspirera islamistiska terrorgrupper att på olika sätt störa och angripa tävlingen. Liknade hot har dessutom förekommit tidigare år.

Bland annat kring arrangemanget 2019 i Tel Aviv i Israel, men också senast det begav sig i Sverige 2016, när uppgifter spreds om att IS-terrorister tagit sig till Sverige för ett planerat dåd.

Polisresurser från övriga Norden

Enligt polisen har man tagit höjd för i princip alla tänkbara scenarion.

– Den förhöjda hotbilden och arbetet runt det här arrangemanget är någonting som polisen har haft kännedom om en längre tid och planerat för. Vi har satt i polisresurser från både Danmark och Norge för att kunna genomföra det här på ett tryggt och bra sätt, säger Robert Loeffel, presstalesperson polisen region syd.

Kan försöka störa sändningen

Ett annat förhöjt hot är enligt polisen potentiella cyberangrepp för att på olika sätt störa tävlingen. Utöver kriget i Gaza är Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges Natomedlemskap två faktorer som har gjort att hotbilden ökat.

Även där finns exempel i närtid på direkta hot mot Eurovision. Under tävlingen 2022 i Italien lyckades italiensk polis avvärja en cyberattack från pro-ryska grupper, och 2019 i Tel Aviv försökte en hackergrupp kapa sändningen med ett videomeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet