Ukrainas Kalush Orchestra var favorittippade som vinnare vid Eurovision song contest 2022. It-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder menar att det kan ha bidragit till attackerna. Foto: Jessica Gow/TT

Säkerhetsexperten om cyberattackerna: Ett sätt att markera

Publicerad

Det skedde flera cyberattacker mot Eurovision Song Contest. Attacker som avvärjdes av polis.

– Att Ukraina var favorittippade säkert kan ha bidragit till att man försöker markera, säger it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Attackerna riktades både mot semifinalen den 10 maj och mot finalen under lördagen men effekterna kunde mildras av polis.

– Det behövs ganska lite resurser för att göra ganska stor skada, säger it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

En av hackergrupperna var ”Killnet” som tagit på sig tidigare cyberattacker på flera italienska institutioner. Under ESC lyckades polisen avvärja hackergrupperna som enligt Anne-Marie Eklund Löwinder kan ha haft flera motiv bakom attackerna.

– Det kan vara allt ifrån att man inte kan få ut sändningen till att man inte kan rösta eller att man vill få ut ett budskap, det vill säga ta över någons sändning, säger hon.

Är ESC tillräckligt viktigt för att vilja hacka?

– Jag tror att det kan vara så att det är tillräckligt många som märker av det, så man får ju rätt mycket uppmärksamhet. Jag tror också att det faktum att Ukraina var favorittippade säkert kan ha bidragit till att man försöker markera på ett eller annat sätt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.