Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholm har erbjudit sig att hålla i nästa års final om Ukraina skulle vinna. Foto: Heiko Junge/TT/Helin Pakdemir/SVT

Eurovision-chefen: Det händer om Ukraina vinner

Publicerad

Vad händer om Ukraina skulle vinna årets upplaga av Eurovision song contest?

SVT ställde frågan till Eurovisionchefen Martin Österdahl.

– Vi kommer hålla diskussioner med det nationella tv-bolaget i Ukraina, men det kommer bli ett Eurovision 2023, det kan jag säga.

Om Ukraina skulle vinna Eurovision song contest kommer EBU, som organiserar tävlingen, att diskutera möjliga lösningar med det nationella tv-bolaget UA:PBC.

– Den processen kommer vi starta med ett par veckor efter segern, oavsett vem som vinner, säger Martin Österdahl, EBU:s chef för Eurovision.

Det blir ett ESC 2023

Under coronapandemin ställdes tävlingen i Rotterdam in, men enligt Martin Österdahl kommer det inte att bli aktuellt om Ukraina skulle vinna. 

– Att vi har lokala konflikter har vi haft utrymme för i våra regler sedan lång tid tillbaka. Det svåra med pandemin var att vi inte kunde flytta tävlingen någonstans.

Osäker framtid för Ryssland

Ryssland tävlar inte i Eurovision i år, men har fortfarande tv-bolag med i samarbetsorganisationen EBU. Förra året uteslöts Belarus tv-bolag för att det vid ett flertal tillfällen misslyckats med att följa EBU:s yttrandefrihetsregler och har därmed inte tävlat i Eurovision sedan 2019. Nu pågår diskussioner om att utesluta även ryska tv-bolag.

– Det är ju välkänt vid det här laget att det pågår sådana diskussioner, men det är på EBU-nivå, jag sköter bara om den här tävlingen, säger Martin Österdahl.

Så det går inte att svara på om Ryssland kommer att kunna delta nästa år?

– Nej, tyvärr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.