Foto: SVT

Blodkris efter influensavåg

Uppdaterad
Publicerad

Skåne drabbades hårdare än någonsin i år när länets regelbundna blodgivare insjuknade i influensa. Det är nämligen bara friska personer som får lämna blod.

Underskottet av blod är så kritiskt att om en allvarlig händelse skulle inträffa i Skåne finns det risk för att det kan bli en blodkris. 

– I dag ligger vi minus 360 blodpåsar i den skånska blodbanken. Det är ovanligt mycket med tanke på att det är 250 blodgivare som ger blod på en dag, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Skåne.

Viktigt med blod

Ofta är blod inte något vi tänker på förrän vi behöver det själva eller någon anhörig insjuknar, men vikten av blod kan inte underskattas.

Regionsjukhusen drabbas hårdast vid blodbrist, då det är här som avancerad operationsteknik finns och de är därför sårbara om något skulle hända.

– Vår blodlager kan ändras på en kvart om det händer något allvarligt. Det är viktigt att komma ihåg att det även behövs blod vid exempelvis cancerdiagnoser och förlossningar. Blod är något vi räknar med ska finnas där när vi behöver det, men det finns inte där om vi inte hjälps åt att ge blod, säger Ingrid Johansson .

Närmare blodgivarna

Blodcentralen har med åren märkt att färre lämnade blod när de låg i anslutning till sjukhusen. Det är därför som många av centralerna har flyttat närmare befolkningen och ofta finns i centrum. Resultat är över förväntan.

– Det är många som vill hjälpa till och vill bli  blodgivare. Nu behöver vi dem som allra mest. Det är de som kan göra skillnad i ett akut läge, säger Ingrid Johansson.

Blodgivare

Du måste vara frisk från sjukdom för att ge blod

Blodet kontrolleras vid blodgivningen för att det inte ska skada mottagaren.

Vid ett besök på en blodcentralen lämnas 4,5 deciliter blod. Det är mindre än en tiondel av din blodvolym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.