Åklagaren Tord Josefsson upplever dagens dom. Foto: SVT

Fängelse för huvudmannen bakom bluffhärva

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-årige man som anses ha organiserat bedrägerierna i Företagslansering AB döms till två och ett halvt års fängelse.

– En dom som kommer att få mycket, mycket stor principiell betydelse, säger åklagaren Tord Josefsson.

Tingsrätten friade mannen eftersom de inte såg det som bevisat att 38-åringen varit ansvarig för verksamheten och vetat om var den bedrevs.

Hovrätten konstaterar att mannen visserligen inte själv har rint upp eller hotat kunder. Men han har varit ansvarig för verksamheten och i den rollen måste han ha känt till vad som pågick.

– Det här är ju själva pionjärfallet när det gäller den här typen av mål, konstaterar Tord Josefsson. I de här fallen försöker gärningsmännen oftast gömma sig bakom olika bulvaner. Men här vågar hovrätten titta på helheten i bevisningen.

2011 granskade Sydnytt det skånska bolaget Företagslansering AB. Hundratals småföretagare i hela landet kände sig lurade av företaget som skickade fakturor för marknadsföring på internet.

Bolaget Företagslansering AB misstänktes för att totalt ha skickat ut 9 500 bluffakturor och omsatte över 50 miljoner under 2011.

En man dömdes till två års och sex månaders fängelse för sin inblandning i härvan.

Men den 38-årige man som åklagaren Tord Josefsson hade pekat ut som härvans huvudman kunde polisen inte hitta. Först efter flera månader anmälde han sig själv till polisen.

Men hovrätten anser alltså att 38-åringen är skyldig och dömer honom till två och ett halvt års fängelse för bland annat utpressning och bedrägeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bluffakturor

Mer i ämnet