Dricksvatten i Degeberga söder om Kristianstad har visat sig innehålla E.coli-bakterier. Foto: TT/Google Earth

Boende i Degeberga uppmanas koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

E.coli-bakterier har upptäckts i dricksvattnet i Degeberga. Därför uppmanas boende i området att koka sitt vatten.

– Vi har haft en rutinprovtagning som visat förekomst a E.coli. Det är en bakterieform som troligtvis härstammar från djur, som kommit in på ledningsnätet på något sätt, säger Henrik Wester, informatör på C4 Teknik, Kristianstads tekniska förvaltning.

Tekniska förvaltningen gör en utökad felsökning, samtidigt som de beställt besiktning och sanering av högreservoaren där provet togs.

– Saneringen och besiktningen kommer ske under helgen. Men kokningsrekommendationen gäller alltid tills vidare, för vi måste säkerställa med ytterligare prover innan vi kan säga att vattnet är bra igen, säger Henrik Wester.

Inte första gången

Området söder om Kristianstad har flera gånger drabbats av bakterier i vattenledningarna. Senast i somras utfärdades en kokningsrekommendation i Degeberga sommarby.

Enligt Henrik Wester har det att göra med ett gammalt ledningsnät som tar tid att byta ut.

Varför händer detta så ofta?

– Dagens incident är inte på samma ledningsnät som vi hadt problem med tidigare. Men den generella problematiken är att ledningsnätet är i behov av utbyte. Det jobbar vi med löpande.

Skulle det kunna göras snabbare eller bättre?

– Det finns en utbytestakt som vi följer. Vi har dels ett gammalt ledningsnät, där dokumentationen hur ledningarna har lagts är bristfällig och det har skett inkopplingar under tidens gång som inte följt samma standard. Det är en ganska vanlig problematik i hela VA-Sverige. Men två kokningsrekommendationer är två fler än vi vill ha, såklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.