Foto: Kerstin Dahlberg

Maglehemsborna tvingas fortsätta att koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Maglehemsborna har kokat sitt vatten sedan i mitten av september, Tarmbakterierna är nu åtgärdade, men andra bakterier har börjat växa i rören som gör att vattnet inte går att dricka.

– Vi jobbar nästan dygnet runt med att komma till rätta med det här, men det tar alldeles för lång tid, säger Bengt Olsson, förvaltningschef på tekniskaförvaltningen, C4 teknik, i Kristianstad.

Han berättar att sedan det första provet togs den 17 september har kommunen rekommenderat alla som har kommunalt vatten i Maglehem att koka det. Då hittade kommunen tarmbakterier från antingen djur eller människor i en vattenreservoar.

”Vi kan inte chansa”

Nu är alla skarvar i den tätade och vattnet där renat, så den ursprungliga orsaken är åtgärdad. Men eftersom så lite vatten har spolats i rören har andra mer långsamt växande bakterier börjat gro.

Den 20 oktober togs det senaste provet som visade att det finns bakterier i vattnet, varje prov skickas för analys och svaret kommer ungefär efter en vecka. För att vattnet ska vara tjänligt igen måste två prover efter varandra vara bakteriefria.

– Vi kan inte chansa utan tillsvidare måste kokrekommendatioen stå kvar, säger Bengt Olsson.

Rent vatten kommer med bil

Han menar att provsvaren nu tyder på att de bakterier som finns har mer att göra med stillastående vatten i ledningarna. Anledningen till det är dels att många hus i området är sommarstugor som inte används så mycket och dels att det spolas så lite vatten beronde på kokrekommendationerna.

Rent vatten bilas till de boende i Maglehem. Det förorenade vattnet kan trots allt användas till dusch och tvätt.

LÄS MER: Efter två veckor – fortfarande förorenat dricksvatten i Maglehem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.