Jerry Eklund är en av invånarna som får hämta vatten i dunkar. Foto: SVT

Efter två veckor – fortfarande förorenat dricksvatten i Maglehem

Uppdaterad
Publicerad

I Maglehem söder om Kristianstad har dricksvattnet varit otjänligt i mer än två veckor. Ännu har man inte hittat orsaken. Några bybor har blivit sjuka, och flera SVT har talat med anser att kommunens information är bristfällig.

Den 17 september kom beskedet från Kristianstads kommun om att prover som tagits vid en rutinkontroll visade att det var höga halter av skadliga bakterier i dricksvattnet.

– Vi dricker det inte, och vi använder det inte till matlagning. Tidigare borstade vi tänderna i det, men det gör vi inte längre. Jag fick feberfrossa, säger Tryggve Pålsson, som bor i Maglehem.

TV: Se hela inslaget

Drygt två veckor har gått och ännu har man inte funnit orsaken.

– Vi jobbar med att försöka hitta källan till föroreningen. Det handlar om rengöring av ledningarna. Vår teori är att bakterieföroreningen uppstått någonstans i ledningsnätet och inte i den reservoar som finns i byn, säger Henrik Wester, informatör på C4 teknik, Kristianstads kommun.

Kokar eller hämtar vatten

Ledningarna lades i början av 1950-talet och Maglehem har haft problem förr.

– Problemet har funnits här sedan 70-talet till och från. Det är verkligen inte första gången, säger Jerry Ekdal, infödd Maglehemsbo.

– Den diskussion som har varit här tidigare har handlat om trycket i ledningarna och det tittar vi också på nu, säger Henrik Wester.

Nu får Maglehemsborna antingen koka vattnet eller hämta från en av de tankar med dricksvatten kommunen ställt fram på två platser i byn.

Kommunen kritiseras

Men kritik riktas mot kommunen för att informationen om problemet varit för dålig. Det har inte gjorts några utskick och det finns inga skyltar i byn, som talar om att vattnet är förorenat.

– För oss som läser lokal information på internet, i lokaltidningen eller lyssnar på lokalradion är det inga större problem, men om man inte tar del av det så får man ingen information, säger Jerry Ekdal.

Särskilt problematiskt är det för de som bor på annan ort och bara är i byn över helgen.

– Den gruppen är svår att nå, men vi jobbar på det. Vi undersöker om vi i framtiden kan få fram information via sms till alla berörda, säger Henrik Wester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.