Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De boende i fristaden Christiania hoppas nu att droghandeln försvinner för gott. Foto: Firas Razak

Boende och politiker eniga – de kriminella ska bort från Christiania

Uppdaterad
Publicerad

De kriminella gängen styr knarkförsäljningen i stadsdelen Christiania. Polisen har åtskilliga gånger rivit och forslat bort deras bodar på knarkgatan Pusher Street men försäljarna kommer tillbaka.

– Nu finns en politisk enighet i Köpenhamn att Pusher Street ska stängas, säger Jens-Kristian Lütken (Venstre), borgmästare i Köpenhamn.

I fristaden Christiania går det att lukta sig till var man kan köpa cannabis. Turister och andra besökare hittar enkelt till Pusher Street där försäljarna bjuder ut sina varor från ett 20-tal bodar och bord. När vi kommer dit för att göra reportage dagen efter att de boende har sagt att de vill stänga knarkgatan blir vi erbjudna ”weed” och ”kocks”.

– Det har gått från att vara en hippie happy-marknad till att Bullshit tog över och sedan har det varit andra gäng som tagit över försäljningen, säger Hulda Mader, som har bott i Christiania i 40 år och hennes son har vuxit upp där.

Invånarna överens

Den senaste dödskjutningen, då en 30-årig man dog och fyra andra personer skadades, blev droppen för christianiterna. På ett stormöte dagen efter tog de beslutet att Pusher Street ska stängas.

– Vi var helt eniga. Men vi kan inte ensamma göra det. Det är polisen och politikerna som får göra det, säger Hulda Mader.

Flera gånger har de boende tagit saken i egna händer och rivit knarkförsäljarnas bodar. Förra helgen, efter dödskjutningen, satte de upp betonghinder och containers med texter som ”Pusher Street is closed” och ”Köp din hasch någonannanstans”.

”Stark signal till polisen”

Kristian Lütken (Venstre), borgmästare med ansvar för arbetsmarknad och integration i Köpenhamn, säger att det är bra att de har de boendes stöd i ryggen.

– Det är en stark signal till polisen och regeringen att de ska göra någonting.

Köpenhamns överborgmästare Sophie Haestrop Andersen (S), skriver på Facebook att det inte finns någon ”quickfix”. Hon menar att det gäller att få bort kriminaliteten från Christiania samtidigt som den inte ska flytta till en annan plats i Köpenhamn.

Hon skriver: ”Allvarlig, organiserad brottslighet behöver skrivas ut ur Christianias framtid”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.