Lina Salim bor i stadsdelen Rosengård i Malmö. Hon överväger att flytta från området på grund av våldet. Foto: Johan Nilsson/TT-Arkiv / SVT Skåne

Rosengårdsbon Lina: ”Vågar inte gå själv till tvättstugan i källaren”

Uppdaterad
Publicerad

I bostadsområden med hög kriminalitet är det framför allt kvinnor som känner sig otrygga. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, och följden blir att få vågar säga ifrån eller vittna.

Stadsdelarna Rosengård och Kroksbäck i Malmö tillhör de områden där de boende har kriminalitet in på knuten och det sätter sina spår.

– Hur kan jag vara säker på att ett skott inte träffar min son? Jag känner mig inte trygg när mina barn är ute här, säger Lina Salim som bor på Rosengård.

Hon överväger att flytta från området och att många boende är trötta på våldet bekräftas av Rosengårds områdespolis Mats Svensson.

– Majoriteten som bor här är ju ordentliga människor som bara vill ha lugn och ro. De är jättetrötta på det här, säger han.

Stor otrygghet bland kvinnor

Brå gjorde i våras en undersökning med 1200 boende på Rosengård och i Botkyrka, utanför Stockholm.

Den visade att 57 procent av kvinnorna i områdena trivs bra, men samtidigt känner sig bara 34 procent trygga i området.

– Jag vågar inte gå själv till tvättstugan i källaren. Vem vet vad som sker där, knarkförsäljning och annat, säger Lina Salim.

Rapporten visar också att 68 procent av de tillfrågade känner att vardagslivet påverkas av de kriminella i området. Det kan gälla att man undviker att anmäla brott, inte kan röra sig fritt och inte säger ifrån.

– Jag skulle säga att om någon skulle vittna mot de som säljer knark på gårdarna, skulle den personen inte kunna bo kvar i området. De hotar dig, din familj och kräver att du ska tillbaka det du har sagt, säger polis Mats Svensson.

Hämnades med bilbränder

Wilfredo Salinas bor i Kroksbäck. När han tillrättavisade personer som sålde knark i källargången, kom hämnden snabbt.

– De tände eld på mina bilar. Fyra stycken på parkeringen, säger han.

Han har sett flera skottlossningar i området och medger att han stundtals är rädd, men han tänker inte flytta.

– De ska inte tvinga mig att flytta härifrån. Det är en principsak, säger Wilfredo Salinas.

På söndag kväll, klockan 20 på SVT 1, sänds en valdebatt som handlar om gängkriminalitet och utsatta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.