När man kommer till Borrby så får man sannerligen ingen känsla av att boken på något sätt skulle ha en hotad framtid. Längs Köpmansgatan ligger antikvariaten sida vid sida. Är man en bokby så är man. Men vad innebär det egentligen?
– För att bli en bokby ska man vara en liten ort på landet som ligger i vacker miljö. Man ska också brinna för kultur i allmänhet och litteratur i synnerhet, berättar Gunnel Ottersten som är en av de drivande bakom bokbyn.
– Sen finns det en sak till som kanske inte är lika kul, det ska vara en ort som har sina glasdagar bakom sig, tillägger hon och skrattar.
Även det stämmer in på Borrby. Det här var den största orten på Österlen fram till 1926. Då gick Simrishamn om.
Uppstod i Wales
2011 blev Borrby bokby, eller book town som det heter internationellt. Första bokstan uppstod i Wales och sedan har det spridit sig över världen. Idag finns det ett 30-tal medlemmar i den internationella organisationen. En gång om året träffas man i någon book town, någonstans i världen. Och 2020 ska det alltså ske i Borrby.
– Det ska bli så otroligt roligt, säger Gunnel.
Senare i vår åker hon med dottern Hanna som också är engagerad i bokbyn till Clunes i Australien. Där sker årets möte och det är där Borrby ska få 2020-uppdraget officiellt.
– Det kommer att bli mycket och hårt arbete, men vi har ju ett par år på oss, säger Gunnel.
– Det ska bli väldigt roligt att få välkomna alla hit till Österlen.