Foto: Firas Razak

”Public service ska reda ut vad som är sant eller falskt”

Uppdaterad
Publicerad

Ju längre man kommer ut från storstan, desto viktigare blir den nya tekniken. Så, varför kan man inte se de lokala nyheterna när man tittar på direktstreamingen? Det var den stora frågan när #fikamedsvt-turnén kom till Österlens hjärta: Borrby.

Vintermörkret har just lagt sig utanför, men inne på Borrbys bokcafé är det ljust och hemtrevligt. Runt bordet samsas folk med rötter i den skånska myllan med andra som krig och våld tvingat till uppbrott och omplantering.

– Man pratar om motsättningen mellan stad och landsbygd, men för oss här i Borrby känns det lite konstruerat, säger Gunnel Ottersten.

#fikamedSVT

– Här finns folk som bott i miljonstäder som Aleppo. Och här finns också många som bott i stan här i Sverige tidigare, men som flyttat ut på landet. Så här går stad och landsbygd ihop.

Wiktor Öhman är en av dom som flyttat från stan. Han jobbar som 3D-grafiker och lämnade Malmö tillsammans med familjen och flyttade hit. Fibernätet gör att han kan jobba hemifrån och hålla kontakt med sina arbetskamrater som är utspridda över världen.

Wiktor får alla sina nyheter över nätet. Han har kalibrerat facebook och twitter så att de mest handlar om nyheter. Stora nyhetskällor som The Independent och The Guardian kommer rakt in i hans flöde.

Foto: Firas Razak

Problem med att få in rätt lokala nyheter

Han tittar inte mycket på tv, men varje kväll kollar han på Aktuellts nyhetstimme. Han gör det via mobilen som han kopplar upp mot tv:n. Och då går det alltså inte att se de lokala nyheterna.

– Vi betalar tv-licensen, men vi har ingen antenn i huset. Så det här är det smidigaste sättet att titta, säger han.

– Men jag får bara se Stockholms lokalnyheter. Varför är det så? Det är otroligt irriterande.

Gunnel Ottersten håller med. Hon tittar på nyheterna på sin padda.

– Och då får jag inte ens se stockholmsnyheter när det är dags för det lokala. Det blir bara svart. Och då väntar man ju inte. Man bara stänger av.

Gunnel och Wiktor trycker båda på att det här är ett problem som måste lösas, för det kommer att bli fler och fler som väljer att titta på tv på det här sättet. Och de är nöjda med det som de ser.

– Jag gillar SVT:s nyheter, säger Wiktor.

– De känns opartiska och seriösa. Det är liksom nyheter rakt upp och ner och det tycker jag om.

Däremot blir det tummen ner för all live-rapportering som görs av alla medier numera.

– Jag avskyr det, säger Wiktor.

– Ofta är det bara två journalister som inget vet och som sitter i en studio och spekulerar utan att ha några fakta. Det är helt värdelöst.

Foto: Firas Razak

Saknar hemlandets humor

Nobel Francis kommer från Pakistan och han saknar sitt hemlands lite mer humoristiska sätt att förmedla nyheter.

– I Pakistan så har vi talkshows som går på kvällen och som kommenterar och diskuterar det som hänt under dagen på ett komiskt sätt, säger han.

– Jag tror att det skulle kunna vara ett sätt att locka ungdomar att titta på nyheter.

Systrarna Moa och Emmy Ottersten är redan intresserade av nyheter. Emmys klass tittar på Lilla Aktuellt i skolan. Moa vill gärna att mamma Hanna skruvar upp radion i bilen när det är dags för nyheter. Båda vill veta vad som hänt – helst ute i världen. Moa pratar ofta om det med sina kompisar.

– Till exempel om Trump gjort eller sagt nåt. Jag tycker att alla mina kompisar hänger med vad som händer, säger hon.

Sajeed Mujtaba Jahfary kom till Borrby från Afghanistan. Han har bara varit i Sverige ett par år, men pratar redan väldigt bra svenska och är djupt engagerad i det som händer i byn.

– Jag har inte så mycket tid att titta på tv, säger han.

– Jag jobbar ofta sent eller så är jag till exempel iväg och är tränare för olika lag. Men jag läser lokaltidningen på nätet och jag kollar på BBC. Rapport berättar inte så mycket om Afghanistan.

Vill se tuffare journalister

Nobel Francis vill se mycket mer reportage som handlar om integration.

– Sverige har tagit emot väldigt många som fått en fristad här. Jag vill veta mer om hur det går för alla och om de kommer in i det svenska samhället, säger han.

Och Gunnel Ottersten vill se mer tuffa journalister.

– Jag tycker att politiker och andra ofta får stå och svamla utan att nån sätter ner foten och frågar vad de menar eller påpekar när de är ute och reser, säger hon.

– Jag säger som Hans Rosling, det finns sant och falskt och det kan man inte diskutera. Och jag förväntar mig att public service ska reda ut och berätta vilket som är vilket.

FAKTARUTA

#fikamedsvt

”Fika med SVT” är en satsning som vi gör nu i början av året. 100 möten med publiken ska ske över hela landet – sex av dem i Skåne.

Tanken med det hela är att vi över en kopp kaffe ska träffa grupper i olika åldrar, med olika bakgrund och erfarenheter för att prata om nyheter och sport. Vi vill veta mer om hur vår publik tar del av nyheter. Hur håller man sig uppdaterad? Vad är viktigt när man väljer var man tittar och läser? Hur kan vi bli bättre? Alla vi åker ut och träffar har själva anmält sitt intresse för att vara med.

Vi har haft ett mingel för vårt nätverk här i huset och vi har tagit vår fikakorg och åkt till Höör, Örkelljunga, Tomelilla och Klagshamn. Den här veckan var det dags för sista stoppet på turnén – och då åkte vi till Österlens hjärta: Borrby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet