Malmös polismästare Stefan Sintéus Foto: Arkiv

Branden var en hämndaktion mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Två personer sitter anhållna misstänkta för att ha anlagt branden vid polisens garage på onsdagkvällen. Polisen betraktar händelsen som en hämndaktion och personalen har reagerat med oro.

– Det här är ett klart angrepp mot rättsamhället och demokratin och kommer med all sannolikhet från kriminella som inte finner sig i den situation som nu råder i Malmö där vi har varit väldigt effektiva med brottsbekämpningen, konstaterar Stefan Sinteus polisområdeschef i Malmö.

Enligt honom märks det tydligt bland de kriminella att polisens arbete påverkar dem vilket har lett till flera hot under den senaste tiden.

– Vi ser en stor oro ute bland de kriminella med bland annat maktpositionering och man gillar inte polisens framgångsrika samarbete. Tyvärr så ser vi då sådana här hämndaktioner.

Oro hos polisens personal

Attentatet inträffade vid polishuset på Sallerupsvägen och personalen har uttryckt en stor oro efter händelsen berättar Åsa Nilsson, tillförordnad chef för polisområde norr.

– Det pågår ett arbete kring den här fastigheten sedan tidigare där vi har konstaterat att den inte lever upp till de säkerhetskrav som vi egentligen har. Nu kommer vi titta på hur vi kan höja säkerheten så att personalen kan känna sig trygga med att komma till sin arbetsplats.

Bristande säkerhet

– Vi vill inte ha polisstationer som inte är tillgängliga för allmänheten, men någonstans går gränsen och naturligtvis är det här helt oacceptabelt, säger Stefan Sinteus.

På grund av den otillräckliga säkerheten vid polishuset på Sallerupsvägen har man sedan tidigare beslutat att det ska byggas ett nytt polishus.

De två personerna som nu sitter anhållna var tidigare kända av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.