Imamen Salahuddin Barakat i Malmö tycker att polisen gjorde rätt som sa nej till Dan Parks och Rasmus Paludans manifestation. Foto: Petra Hultman/SVT

Imamen: ”Bränna böcker ett fördolt hot om att annat ska brinna”

Uppdaterad
Publicerad

Salahuddin Barakat, imam vid Islamakademin i Malmö, tycker att polisen gjorde rätt som inte gav tillstånd till Dan Parks och Rasmus Paludans demonstrationsplaner.

– Vi vet att våldet mot muslimer och muslimska byggnader ofta ökar som en konsekvens av sådana manifestationer. Därför var det ett helt korrekt beslut, säger Salahuddin Barakat.

Barakat var en av talarna vid det solidaritetsmöte för Malmös muslimer som hölls på torsdagen i moskén på Rosengård Center, där företrädare från en rad religiösa samfund och politiska partier slöt upp. Han har svårt att se att polisens beslut skulle kunna krocka med den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Imamen: Gå inte dit

– Ingen har någonsin motsatt sig kritik eller diskussion kring islam. Det vi vänder oss mot är när något övergår i hot, att man tar till sådant som att bränna böcker som ett fördolt hot om att annat kommer att brännas i framtiden, menar Salahuddin Barakat.

Beslutet att inte ge demonstrationstillstånd har överklagats. Men i den händelse det skulle bli någon form av islamkritisk manifestation på fredagen upprepar imamen sin vädjan till Malmös muslimer om att inte gå dit.

– Bästa sättet att hantera den sortens krafter är att kväva dem på luft, att helt enkelt inte ge dem den uppmärksamhet de söker, säger Salahuddin Barakat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet