Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bravidas chefjurist Fredrik Jonsson bemöter anklagelserna om fakturafusk. Foto: SVT

Bravidas svar efter hemliga inspelningen om fakturafusk mot Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nu bemöter Bravida anklagelserna om misstänkta fakturafusket mot Region Skåne och reagerar på citat ur den hemliga inspelningen, som blev startskottet för undersökningen.

Bravidas chefjurist Fredrik Jonsson fördömer beteendet i inspelningen.

– Det är djupt olyckligt och det är inget som vi står bakom från bolaget sida, säger han.

Bravida har enligt Region Skåne fakturerat för totalt omkring 100 miljoner kronor sedan avtalsstarten 2021. Även den stora mängden fakturor är en del av materialet i förundersökningen.

När Fredrik Jonsson får frågan om vad han tänker om att det är just skattepengar som företaget misstänks ha fuskat sig till så svarar han att de har ett ansvar mot alla sina kunder.

– Alla våra kunder är viktiga och vi har ett ansvar att agera korrekt, säger han.

Bravida överfakturerade Region Skåne

En extern utredning på beställning av Region Skåne visar att installationsbolaget Bravida har överfakturerat på 11 av 14 fakturor som granskats i ett stickprov.

I veckan inleddes förundersökning om misstänkt grovt bedrägeri på ekobrottsmyndigheten efter att regionen polisanmält företaget.

Ljudklipp avslöjade misstänkt fakturafusk

SVT har tidigare presenterat bitar ur det ljudklipp som drog igång undersökningen hos regionen. Bland annat hörs en före detta chef på Bravida som försöker pressa en annan anställd till att lägga till extra timmar.

Samma ljudinspelning är också en del av det material som polisen nu ska gå igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.