Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Skåne delgav byggföretaget Bravida sina misstankar på torsdagsmorgonen och berättade att avtalet hävts, säger fastighetsdirektör Pål Svensson i klippet. Foto: SVT

Region Skåne polisanmäler byggföretaget Bravida – misstänkt fakturafusk

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne polisanmäler Bravida Sverige AB för att ha överfakturerat inom byggentreprenad och fastighetsdrift.

– Man har lagt på fler arbetstimmar än vad som faktiskt har utfört, vilket vi ser som väldigt allvarligt, säger fastighetsdirektör Pål Svensson.

Region Skåne har gjort en extern granskning av fakturor. Utredningen bekräftar, enligt regionen, att överfakturering skett och att Bravida Sverige AB i flera fall har fakturerat fler timmar än vad yrkesarbetarna registrerat i företagets interna system.

Region Skåne häver med anledning av överfaktureringen sina ramavtal med Bravida Sverige AB. Region Skåne kommer också att kräva återbetalning av de belopp som felaktigt fakturerats.

150 000 kronor

Det handlar om drift- och entreprenaduppdrag i regionens vårdfastigheter.

Granskningen inleddes efter ett tips som kom under senhösten. Av 14 granskade fakturor fanns det misstänkta felaktigheter i elva av dem.

– Det handlar om mer än 150 000 kronor som överdebiterats. Men vi befarar att det rör sig om mycket mer, säger Pål Svensson.

Region Skåne delgav sina misstankar till Bravida Sveriges ledning på torsdagsmorgonen och meddelade att ramavtalet hävts och att en polisanmälan gjorts.

Hur var reaktionen?

– Vi har än så länge inte fått någon kommentar från Bravida, säger Pål Svensson.

”Ser allvarligt på det”

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skriver Bravida Sveriges kommunikationschef Liselotte Stray:

– Vi ser mycket allvarligt på den utredning som Region Skåne presenterat för oss rörande påstådd överfakturering och som föranlett beskedet att häva ramavtalen med Bravida Sverige AB.

Hon konstaterar att Bravida har samarbetat med Region Skåne och sett till att det skulle finnas full transparens sedanutredningen inleddes i slutet av 2023.

Analysera internt

Bravida kommer nu att analysera utredningen internt.

– På Bravida accepteras aldrig ett agerande som strider mot lagar, regler eller vår Code of Conduct. Alla medarbetare på Bravida förväntas efterleva våra värderingar och följa våra riktlinjer och de avtal vi har med våra kunder. Skulle detta inte följas vidtar Bravida alltid relevanta åtgärder, skriver Liselotte Stray.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.