Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef vid Sus, berättar att flera åtgärder vidtagits för att råda bot på väntetiderna. Foto: Region Skåne & Emil Langvad/TT

Brist på sjuksköterskor orsak till cancersjukas långa väntan

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar Skånes universitetssjukhus för att personer med cancer i lever och bukspottskörtel får vänta orimligt länge på operation. Orsaken ska enligt ansvariga vara brist på specialistsjuksköterskor.

– Det är mycket allvarligt att vi inte kan erbjuda alla patienter vård inom de tidsramar som är överenskomna. Dels innebär det oro för patienterna, dels finns det risk för att sjukdomen hinner bli mer svårbehandlad. Vi är medvetna om problemen och arbetar sedan lång tid på många olika sätt för att åtgärda dem och minimera effekterna för patienterna, säger Per Ola Kimblad, biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Av 115 högprioriterade patienter var det endast 25 som fick operation inom den tid som anges i de standardiserade vårdförloppen. En överenskommelse som alla regioner ställt sig bakom. Den granskade perioden var första halvåret av 2019.

I nuläget ligger väntetiderna på cirka åtta veckor. Den huvudsakliga anledningen är bristen på anestesisjuksköterskor, berättar Per Ola Kimblad.

– Det är en viktig och eftertraktad kompetens som vi konkurrerar med andra vårdgivare om.

Åtgärder på plats

För att komma till rätta med problemen har Sus vidtagit flera åtgärder. Bland annat omprioriterat och dragit ner på andra typer av operationer för att således frigöra medarbetare.

Vidare har man flyttat vissa canceroperationer till andra sjukhus, bland annat till Ystad lasarett och även utomlands.

– Vi har också tagit hjälp av andra sjukhus både nationellt och internationellt. Vi använder dessutom tillfälligt andra arbetssätt, som att bemanna vissa operationssalar med anestesiläkare istället för anestesisjuksköterskor, säger Per Ola Kimblad.

Högt prioriterad fråga

Inom cancervården genomförs kösatsningar. Bland annat utförs fler operationer på kvällar och helger. Samtidigt ser Skånes universitetssjukhus i sin prognos för framtiden att situationen är allvarlig.

– Alla berörda chefer har detta som sin högst prioriterade fråga. Vi gör vårt yttersta för att förbättra situationen för de drabbade patienterna, avslutar Per Ola Kimblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.