Region Skåne måste nu komma tillrätta med de långa väntetiderna. Foto: Emil Langvad/TT

Lång väntetid för cancersjuka vid skånska sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden till operation för cancerpatienter vid Skånes universitetssjukhus är så orimligt lång att den fått allvarliga konsekvenser för de sjuka, enligt Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Färre än var fjärde patient opererades inom angiven tidsram.

De långa väntetiderna har i vissa fall gjort att det varit för sent för att ge patienten en botande behandling.

Ivo har granskat väntetiden under första halvåret förra året för patienter med cancer i levern eller bukspottskörteln, som Skånes universitetssjukhus tar emot från hela Södra sjukvårdsregionen.

Få högprioriterade fick vård i tid

Av de 115 patienter som kategoriserades som högt prioriterade på grund av sitt allvarliga sjukdomstillstånd, så var det bara 25 som fick operation inom den tid som anges i de så kallade standardiserade vårdförloppen, SVF.

– Det har också inneburit att vissa patienter, där man från början var inne på en kurativ behandling, har fått övergå till en palliativ vård, säger Malin Peterson, inspektör på Ivo, till Ekot i Sveriges Radio.

– Det är ju oerhört allvarligt, inte minst för den individ som drabbas.

I granskningen har Ivo även tittat på väntan till operation för cancer i kvinnors yttre könsorgan, där sjukhuset tar emot patienter från hela landet, och där konstaterar myndigheten att patienterna får vård inom utsatt tid.

Ivo kräver nu att Region Skåne redovisar hur sjukvården i ett långsiktigt perspektiv ska komma tillrätta med de långa väntetiderna. Senast den 28 februari ska Region Skåne redovisa eventuella åtgärder.

Palliativ vård

Vård som kan förebygga och lindra symtom, kan också förlänga livet, men inte bota sjukdomen. Du kan få palliativ vård om du har en livshotande sjukdom som du inte kan bli av med. Syftet med den palliativa vården är att du ska ha det så bra som möjligt på alla sätt trots sjukdomen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.