Brist på vaccin gör att viss vårdpersonal tvingas vänta på sin vaccination. Foto: TT

Brist på vaccin tvingar Region Skåne att pausa personalvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne måste pausa vaccinering av viss personal på grund av vaccinbrist.

– Kapaciteten och förmågan att vaccinera är betydligt större än de vaccindoser vi får, säger regiondirektör Alf Jönsson till SVT.

Den sjukvårdspersonal som fått sin första spruta kommer att få även andra dosen, men nya vaccinationer stoppas tillfälligt. Det berör anställda inom akutmottagningar och akutvårdsavdelningar som intensivvård, infektionsavdelningar, ambulansverksamhet samt viss verksamhet inom primärvården.

– Det är inte mycket vaccin vi får. Det går inte att vaccinera sjukvårdsmedarbetare så som det ser ut nu. När vi får in mer vaccin så drar vi igång igen, säger Alf Jönsson.

Fortsätter vaccinera äldre

Regionen fortsätter att vaccinera enligt Folkhälsomyndighetens prioritetsordning, vilket innebär att personer som bor på ett särskilt boende eller har hemtjänst samt personal inom äldrevården nu får vaccinet. 

Region Skåne har hittills använt 45 000 doser vaccin. Men Alf Jönsson hymlar inte med att de skulle behöva betydligt större mängder vaccin.

– Vi får in motsvarande 60-65 vaccindoser per vårdcentral och vecka. Vi skulle behöva tusen doser per vecka, säger Alf Jönsson.

Minskning av vaccinleveranser

Anledningen till vaccinbristen är att Pfizer och Moderna har minskat sina leveranser med 25 procent och skjuter fram sina leveranser. Astra Zeneca har aviserat en minskning av sin leverans med cirka 80 procent.

– Vi planerar efter de förutsättningar vi får, men det är väldigt små volymer. Det är klart att vi skulle vilja vaccinera mycket mer och mycket snabbare .

Men fler doser är att vänta framåt våren. Idag kom beskedet att Sverige får 13 miljoner doser av Pfizer och Biontechs coronavaccin. Det är dubbelt så många som det tidigare avtalats om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.