Johan Ohlsson är ekonomichef i Bromölla. Foto: TT/SVT

Bromöllas ekonomi blöder medan kommunen står utan ledning

Publicerad

På måndagskvällen skulle ett extrainsatt kommunfullmäktige välja en ny politisk ledning i Bromölla. Men mötet har ställts in eftersom partierna inte kommit överens om vilka som ska ta över efter Sverigedemokraterna. Samtidigt är det bråttom att hantera den blödande ekonomin.

– Det behövs tuffa beslut, säger ekonomichef Johan Ohlsson, som nu tvingats skjuta upp budgetarbetet för nästa år i väntan på en ny politisk ledning i Bromölla.

I år kan resultatet hamna på minus 15-20 miljoner kronor. Ännu värre ser det ut vad gäller 2021.

– Jag har bilden att vi behöver spara åtminstone 40 miljoner för att vi ska ha en bra grund att stå på, säger Johan Ohlsson.

Ingen politisk ledning

40 miljoner kronor motsvarar ett behov av en skattehöjning på närmare två kronor per intjänad hundralapp för bromöllaborna.

– Det vill nog ingen. Vi ligger redan bland de högsta i Skåne redan som det är, säger Johan Ohlsson.

Det var i augusti som Sverigedemokraterna lämnade samtliga ordförandeposter i kommunen. Sedan dess finns ingen politisk ledning i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Skåne
Mer Nyheter