Foto: Henrik Montgomery/TT

Brottsmisstänkt polis kan bli uppsagd

Publicerad

Polisregion syd föreslår att personalansvarsnämnden prövar frågan om att avskeda en brottsmisstänkt polisman i Malmö.

Enligt en anmälan till nämnden ska polismannen ha delgivits misstanke om både grovt bedrägeri och urkundsförfalskning vid två tillfällen.

Polismyndigheten fick kännedom om brotten i mars förra året. En anmälan gjordes samma dag. I slutet av januari i år delgavs polismannen misstanke om brotten. Enligt anmälan har arbetsgivaren inte kunnat överblicka situationen tidigare och myndigheten anser därmed att tvåmånadersfristen inte börjat gälla förrän detta datum.

Enligt lagen om anställningsskydd får ett avskedande inte grundas enbart på omständigheter som arbetsgivaren känt till mer än två månader innan underrättelse lämnades.

Polismyndigheten i region syd anser att polismannen grovt åsidosatt sina åligganden i anställningen och brustit i både pålitlighet och omdöme.Förtroendet för mannen är förbrukat, skriver regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.