Länsstyrelsen i Skåne kommer att lämna in en åtalsanmälan om brott mot djurskyddslagen och djurplågeri, efter att smygtagna filmer från slakteriet kommit ut. Foto: Firas Razak

Brottsmisstänkt slakteri inspekterades inte på flera år

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har slakteriet fått anmärkningar på hur djuren behandlades. Ändå har Länsstyrelsen inte gjort några egna inspektioner sedan 2016. Nu misstänker man att slakteriet kan ha gjort sig skyldigt till brott mot djurskyddslagstiftningen och djurplågeri, genom att bedövning och avlivning inte har gått till på rätt sätt.

Länsstyrelsen granskar nu ett omfattande material på flera timmar som Djurrättsalliansen lämnat in.

– Sen är det upp till rättsväsendet att avgöra om ett brott har skett, säger Henriette Bonde Nordström, chef på länsstyrelsens djurskyddsenhet.

”Allvarliga och omfattande brister”

Slakteriet har tidigare varit föremål för länsstyrelsens granskning. 2011 konstaterades ”allvarliga och omfattande brister” i utformningen av de gångar som går till slaktavdelningen samt att olika typer av djur blandades i stallet. Först efter viteshot och en oanmäld inspektion åtgärdades bristerna.

2016 hotade länsstyrelsen återigen med vite, sedan det visat sig att grisar inte varit tillräckligt bedövade under slakten utan vaknat till medvetande. Även dessa brister åtgärdades senare.

Inga inspektioner sedan 2016

Henriette Bonde Nordström berättar att länsstyrelsen inte gjort några inspektioner på plats sedan 2016, då det inte kommit några indikationer från varken slakteriet eller allmänheten om brister.

– Det är det som är det svåra i det här fallet, att man systematiskt frångått lagstiftning och rutiner när myndigheter inte tittat på, säger hon.

Borde det då inte ligga i ert intresse att vara ute oftare?

– Absolut, i den bästa av världar hade vi gärna varit ute överallt hela tiden, säger Henriette Bonde Nordström.

Enligt henne finns det inga fler inplanerade slakttillfällen på det aktuella slakteriet.

Eftersom Livsmedelsverket nu har varit på slakteriet och tagit tillbaks sina stämplar finns det heller ingen möjlighet för slakteriet att sälja köttet om verksamheten skulle återupptas.

SVT Nyheter Skåne har sökt slakteriet för en kommentar utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.