Erik Bengtsson har under tio års tid anlitat det nu brottsmisstänkta slakteriet – men dessa grisar kommer att gå till en annan slaktare. Foto: Anders Eeg-Olofsson

Bonden bryter med slakteriet: ”Så här får det inte gå till”

Uppdaterad
Publicerad

En grisuppfödare bryter nu med det skånska slakteriet som misstänks för brott, sedan smygtagna filmer från verksamheten kommit ut.

– Det det gör ont i själen att se de här bilderna, säger uppfödaren Erik Bengtsson.

Erik Bengtsson har av och till under tio års tid anlitat det slakteri som nu misstänks för brott mot djurskyddslagen och djurplågeri.

– Så här får det inte gå till, säger han.

Smygtagna filmer

Det är organisationen Djurrättsalliansen som har smygfilmat inne på slakteriet, och sedan spritt filmmaterialet vidare.

Länsstyrelsen i Skåne kommer att lämna in en åtalsanmälan, uppger djurskyddsenhetens chef Henriette Bonde Nordström.

Erik Bengtsson föder bland annat upp svin vars kött sedan hamnar i ett högre prissegment i saluhallar och på restauranger. I den skånska gårdens marknadsföring betonas bland annat att grisarna har mer utrymme än i konventionell och mer storskalig uppfödning.

Gick till slakt i år

Senast i början av januari skickade han grisar till slakteriet, men nu anlitar han i stället ett annat, större slakteri som har tätare kontroller från myndigheter.

Erik Bengtsson säger att djur som stressas kan ge sämre köttkvalitet, och är besviken på det företag han tidigare anlitat.

– Vi levde i förhoppningen om att det skulle vara ett litet, lokalt slakteri som tog väl hand om djuren, säger han.

SVT Nyheter Skåne har sökt slakteriet men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.