Vaccinationsbuss ska göra att fler skåningar får närmare till sprutan. Foto: Region Skåne

Buss ska ge fler skåningar möjlighet till vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

För att få fler skåningar att vaccinera sig mot covid-19 ska Region Skåne nu köra ut med en buss som kan ta emot drop-in för de som inte lyckats boka en tid som passar.

Bussen har tidigare använts av ungdomsmottagningen och kommer att starta på posthusplatsen i Malmö tisdag 11 januari.

– Vi har tidigare befunnit oss med mobila team på olika platser, men med den här bussen är vi inte i behov av att hitta en lokal och kan stå närmare de platser där folk rör sig mycket på, säger Maria Lindqvist, delprojektledare för vaccinationer i Region Skåne tilll SVT Nyheter.

Vill nå ovaccinerade

Fokus kommer först att ligga på Malmö där vaccinationstäckningen fortfarande är låg. Vilka platser som sen ska besökas framöver kommer att bestämmas utifrån behov.

Det kan vara utanför tågstationer, bibliotek och simhallar, men också utanför arbetsplatser.

– Bussen har tre vaccinationsrum och lika många platser för att vänta de 15 minuter som man ska stanna kvar efter sprutan, säger Maria Lindqvist.

I första hand kommer de som behöver dos ett och två att prioriteras, men om kapacitet finns kommer även dos tre att erbjudas. Ingen tidsbokning krävs utan det är drop-in som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.