Foto: Gunilla Fritze

Bussbeslutet skjuts på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Det blev återremiss av det hårt kritiserade beslutet om indragningar av ett stort antal busslinjer i Skåne. Det beslutade kollektivtrafiknämnden på fredagen.

På fredagen skulle Region Skånes kollektivtrafiknämnd besluta om neddragningar i den skånska busstrafiken. Men politikerna skickade förslaget återremiss sedan en lång rad representanter för för skånska kommuner protesterat.

Carina Zachau(M), kollektivtrafiknämndens ordförande, har svårt att se vart en återremiss kan leda:

– Jag uppfattar det som att verksamheten har dammsugits från förvaltningens sida, säger hon.

Men hon uppfattar inte dagens beslut som något nederlag.

– Nej jag tycker att det är en styrka att vi kan plocka hem det här och det vi inte gjorde bra gör vi bättre.

Men alla kommunrepresentater var inte nöjda med beslutet.

– Nu har de redan aviserat nedskärningarna, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö och andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Vi ville återremittera hela budgeten för att om möjligt undvika nedskärningar på busstrafiken. Nu får man ändå nedskärningar på busstrafiken och så meddelar  man kommunerna vilka nedskärningar som ska göras – köpa kollektivtrafik eller så försvinner kollektivtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.