Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hela hamnen och området vid Margretheholms hamn på Refshaleøen är täckt av grått skum. Skummet har bildats av sand som används under bygget av Lynetteholm. Foto: TV 2 Lorry

Grått skum täcker hamnen – byggandet av Lynetteholm skapar problem för båtägare

Uppdaterad
Publicerad

Ett täcke av grått skum har lagt sig i Margreteholms hamn på Refshaleøen i Köpenhamn. Skummet kommer från det pågående bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm, något som skapar frustration och oro bland lokalinvånarna. Det rapporterar TV 2 Lorry.

De senaste dagarna har högar av gråaktigt skum strömmat in i Margreteholms hamn i samband med bygget av Köpenhamns konstgjorda halvö Lynetteholm.

Fenomenet orsakar nu frustration bland lokalinvånare som oroar sig för att skummet är giftigt och skadligt för miljön.

– De har alltid sagt att det inte skulle bli någon miljöpåverkan, men det är det ju nu, och jag kan inte låta bli att tänka på om det kommer att påverka resten av hamnen, säger Mikkel Wolf Rasmussen, boende i området, till TV 2 Lorry.

”Kan inte starta motorn”

I nuläget kan båtar inte ta sig ut från hamnen, och seglare befarar att skummet kan skada båtarna som ligger i hamnen.

– Om man ska ge sig ut och segla i det fina vädret så går det inte att starta motorn, man måste skjuta ut båtarna om det går, säger Klaus Schlichter, som är seglare och administratör för Facebookgruppen för bevarandet av Margretheholms Havn till TV 2 Lorry.

By & Havn: ”Inte giftigt”

Köpenhamn By & Havn, som håller i projektet Lynetteholm, avvisar att det skulle finnas en miljöpåverkan och att skummet skulle vara giftigt. De menar att skummet uppstår helt naturligt när sand hälls i vattnet och att det är på grund av vindriktningen som skummet strömmat in mot hamnen.

– Det är inte giftigt. Och vi vet det eftersom skummet bildas av en del av den här sanden som vi använder, och sanden är ren. Det måste den vara. Det krävs utifrån de miljötillstånd vi har, säger Ingvar Sejr Hansen, utvecklingschef på Köpenhamn By & Havn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.