– Vi känner att det går stadigt uppåt och beställningarna har ökat, säger Ion Trifan Purdea, snickare. Foto: Fanny Berg/SVT

Byggföretagare: ”Folk har tid att renovera under pandemin”

Publicerad

Trädäck, badrum eller kök – skåningarna väljer att renovera mer under coronakrisen.

– Våra förfrågningar från kunder har ökat med 30 procent, säger Ion Trifan Purdea, egenföretagare och snickare.

Under pandemin har beloppet för rotavdrag ökat i Skåne med över 30 procent jämfört med samma period förra året. Årets belopp är också det högsta på minst fyra år.

Beställningarna ökar

Byggfirmor i södra Skåne, som SVT Nyheter pratat, känner av det ökade trycket, som främst kommer från privatpersoner.

Coronavirus i Skåne

– Folk vill renovera allt möjligt och vi har ökat med 30 procent i beställningar jämfört med förra året, säger Ion Trifan Purdea, snickare och egenföretagre.

Varför tror du att folk väljer att renovera just nu?

– De har tiden. Kunderna kanske har haft ett projekt på gång under en lång tid men inte haft möjlighet på grund av tidsbrist. Men nu finns den möjligheten.

Kunden hjälper till

Hans byggfirma har även märkt av att många kunder agerar annorlunda under pandemin.

– Eftersom kunderna inte kan åka på semester är de ofta hemma när vi kommer och renoverar. Då hjälper de gärna till och målar eller lägger golv. Det blir ju billigare för kunden, säger Ion Trifan Purdea.

Även om firman numera har mycket att göra så fanns det en oro när coronan slog till.

– Vi trodde inte att vi skulle klara av det ekonomiskt. Men nu rullar det och det går dessutom uppåt. Det gör mig glad, säger Ion Trifan Purdea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet