Länsstyrelsen ifrågasätter detaljplanen för Kristianstads nya rättscentrum och oroar sig för översvämning. – Det här kommer vi inte att nöja oss med. Vi kommer att ta strid, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Johansson (M) Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Platsen för rättscentrum i Kristianstad ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av ett rättscentrum i Kristianstad har stött på patrull. Länsstyrelsen ifrågasätter detaljplanen och oroar sig för översvämning. 

– Det här kommer vi inte att nöja oss med. Vi kommer att ta strid, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Johansson (M). 

I nya rättscentrum ska polisen, kriminalvården och åklagarmyndigheten samlokaliseras. Centret skulle få 400 arbetsplatser och hundra häktesplatser.

Rättscentrum är tänkt att ligga på Bangårdsområdet nära järnvägsstationen och är delvis en kompensation för att Kristianstad gick miste om storfängelset, som ska byggas i södra Sverige. För att möjliggöra bygget vill kommunen nu ändra detaljplanen, men länsstyrelsen är kritisk.

”Risk för översvämning”

– Vi ifrågasätter lämpligheten att planlägga för en så samhällsviktig verksamhet innanför Kristianstads skyddsvallar, där det finns risk för översvämning redan med dagens klimat, säger Hanne Romanus, tillförordnad chef på enheten för samhällsplanering. 

Nära fjärrvärmeverket

Det är i granskningen av detaljplanen som länsstyrelsen för fram sina invändningar. Förutom risken för översvämning, oroar sig länsstyrelsen för närheten till fjärrvärmeverket Allöverket och “människors hälsa och säkerhet”.  

Allöverkets har tillstånd för att lagra gasol. Även om tillståndet inte utnyttjas i dag, innebär det en säkerhetsrisk, menar länsstyrelsen. Det gör även Allöverkets tillstånd för utomhuslagring, som kan börja brinna, sprida mögelsporer eller skapa lukt. 

– Vi är väldigt besvikna. Vi har inte fått de här signalerna under förprocessen, säger Peter Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kan försenas flera år

Kristianstads kommun ska snarast boka ett möte med länsstyrelsen för att diskutera frågan.

– Vi delar inte uppfattningen att det finns risk för översvämning. Kommunen har en vallbyggnadsplan som kommer att antas av kommunstyrelsen i februari, säger Peter Johansson. 

– När det gäller Allöverket, kommer gasoltillståndet inte att utnyttjas. Flisen kan man hantera på annan plats eller inne i verket. 

Han säger att det finns andra tomter att bygga på, om planen inte går igenom. 

– Men det kommer att leda till förseningar på ett par år, säger Peter Johansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.