”Byt ut alla stängsel”

Publicerad

Skånska fårägare måste inse att vargen är här för att stanna och sätta upp bättre stängsel. Det är beskedet från Länsstyrelsen efter den trettonde vargattacken på mindre än ett år.

Det var under söndagen som en fårägare på en gård utanför Hörby fick sina får rivna av en varg. Och Bertil Nilsson från Länsstyrelsens naturskyddsenhet menar att fårägarna nu måste anpassa sig på allvar efter den nya situationen.

– Man måste förbättra sina stängsel, säger han.

– Det handlar inte längre om att bara hålla fåren inne, utan också att hålla rovdjuren ute.

Starkare ström

Bertil Nilsson menar att just de dåliga stängslen är den främsta anledningen till att det är så många vargattacker i just Skåne. Därför förordar Länsstyrelsen nu stängsel med starkare ström och av en konstruktion som bättre hindrar vargen. Till exempel får den understa tråden inte sitta högre än 30 cm.

– Det är för att vargen aldrig hoppar över, utan alltid kryper under, säger Bertil Nilsson.

– Detsamma gäller för hundar som egentligen är ett mycket större problem.

Bidrag till stängsel

Och attackerna har alltså ökat kraftigt. Helgens vargangrepp var det trettonde sedan i oktober förra året. Det ska jämföras med tidigare då det brukade rapporteras ungefär ett angrepp per år.

För att hjälpa fårägarna så har Länsstyrelsen en pott med pengar som betalas ut till den som byter ut sina stängsel. Bidraget är på 40 kronor per meter stängsel. Materialkostnaden för ett bra stängsel ligger på 20 kronor per meter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Skåne

Mer i ämnet