Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargen passerade bara några meter från hagen i Blentarp, men hästarna såg relativt obekymrade ut. Foto: Camilla Johansson

Här passerar vargen hästhagen i Blentarp: ”Nu får jag ha fölen inne på natten”

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Johansson som driver en stor hästgård i Blentarp utanför Sjöbo fick ett rejält adrenalinpåslag förra fredagen. När hon tittade ut över hästhagarna såg hon att hästarna var oroliga. Plötsligt såg hon en varg utanför hagen.

– Jag fick hjärtklappning och började andas mer. Framförallt blev jag orolig för de små djuren – katter, hundar, höns och föl, säger Camilla Johansson.

Skånska Dagbladet var först med att berätta om vargbesöket i Blentarp. Vargen rörde sig utanför hästhagarna i riktning mot en träddunge. Hästarna sprang först en bit, men vände sedan och rörde sig i riktning mot vargen. Camilla tror att de kanske hade försvarat sig om vargen kommit närmare.

Vargen i Skåne

– Hade det kommit en hund i hagen så hade det varit en risk att de hade attackerat den. Så jag tror absolut att de hade gjort det, säger Camilla Johansson.

Kan bli dubbelt så många vargar

– Det skulle kunna vara en fjolårsvalp från Linderödsreviret, men det skulle också kunna vara en individ som är invandrad norr ifrån, säger Tom Espgård som jobbar med jakt- och viltfrågor på länsstyrelsen.

För tillfället rör sig ett 15-tal vargar i Skåne och länsstyrelsen får in ett tiotal rapporter om observationer varje vecka. Och fler lär det bli. Under våren kan antalet fördubblas, tror Tom Espgård. De skånska vargparen kommer sannolikt att få valpar.

Låser in på nätterna

För Camilla innebär vargbesöket att hon måste tänka om när det gäller hur hon släpper ut sina djur.

– Vanligtvis så brukar man ju låta ston och föl gå ute om nätterna eftersom de mår så bra av det, säger hon.

– Men så kommer det inte bli nu. Jag kommer bara släppa ut fölen när jag har översikt över dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet