Foto: TT/arkiv

Cannabisvänner vill göra lagligt hasch till valfråga

Uppdaterad
Publicerad

De svenska cannabisförespråkarna mobiliserar. Under lördagen hålls en konferens i Malmö med det uttalade syftet att verka för en legalisering av hasch och marijuana.

– Vårt huvudmål är att göra åtminstone avkriminalisering av cannabisinnehav till en valfråga 2018, säger Wally Johnson från arrangörsgruppen för Nordic Cannabis Conference 2017.

Han betonar att mötet på Kockums konferensanläggning i Västra Hamnen i Malmö ska vara drogfritt och öppet för alla, oavsett deras inställning till cannabis.

Både bruk och innehav av cannabis är illegalt i Sverige och tätt sammankopplat med tung brottslighet. Enbart spår av narkotika i blodet kan resultera i upp till sex månaders fängelse, även om det vanligaste straffet är böter.

”Vill ha öppen och sansad diskussion”

Arrangörerna själva är tydliga med att de förespråkar en legalisering av drogen, något som enligt dem skulle bidra till en drastisk minskning av kriminaliteten kopplad till handeln med marijuana och hasch.

– Vi gör ingen hemlighet av vår egen agenda men vill ha en öppen och sansad diskussion, där allas åsikt ska respekteras, säger Wally Johnson.

Han tillägger:

– På så vis är det förstås ett problem att inga av våra meningsmotståndare nappat på inbjudan att komma hit. Vi har verkligen försökt, men de tycks inte intresserade av att möta oss i en debatt.

”Vi bedömer det som helt ointressant”

Per Johansson, generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, säger sig dock inte ha sett till någon inbjudan.

– Och hade jag fått en hade jag nog ändå avstått. Man får välja sina debatter och den här bedömer vi som helt ointressant, en grupp människor som på sin höjd stöds av en halv procent av befolkningen. Politiskt sett har det ingen betydelse, säger han.

På plats under lördagseftermiddagens stora paneldiskussion under rubriken ”Vägen till en legalisering” finns istället företrädare för Vänsterpartiet och Piratpartiet samt representanter för två politiska ungdomsförbund; Centerns och Liberalernas.

Debatten är, enligt Wally Johnson, tänkt som ett avstamp inför nästa års valrörelse, där hans egen organisation Avkriminalisera Cannabis alltså hoppas göra den egna hjärtefrågan till valfråga.

På frågan vilka av de fyra deltagande partierna han ser som främste anförvant, svarar han:

– Svår fråga. Vi älskar ju Piratpartiet som vill tillåta cannabis rakt av, men de har tyvärr ingen plats i riksdagen. På så vis är Vänsterpartiet viktigare. De är det enda etablerade parti som kan tänka sig att åtminstone avkriminalisera innehav av hasch och marijuana.

”Narkotikapolitiken är religion i Sverige”

Liberala ungdomsförbundet vill, liksom Centerpartiets ungdomsförbund, göra cannabis legalt. Ståndpunkten delas inte av deras moderpartier. Inom Liberalerna har visserligen ett förslag väckts om att avkriminalisera drogen för eget bruk, men motståndet väntas bli hårt när det avhandlas under partiets landsdagar i höst.

Wally Johnson är för egen del övertygad om att motståndet mot cannabis är på väg att luckras upp.

– Den restriktiva narkotikapolitiken är en religion i Sverige. Den förenar människor av samma tro, människor som inte är intresserade av logiska argument, eller ens av utvecklingen i övriga världen. Men förr eller senare tar sig ett etablerat parti an frågan. Då kommer dominobrickorna att rasa snabbt, hävdar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer