Foto: Linda Ekström/SVT

Capio tar över driften av Simrishamns sjukhus

Uppdaterad
Publicerad
Det blir Capio som nästa år tar över driften av Simrishamns sjukhus. Upphandlingen är klar och regionens högsta sjukvårdspolitiker är nöjd.
– Nu säkrar vi långsiktiga förutsättningar för en fortsatt god och nära vård i Simrishamn, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Simrishamns sjukhus erbjuder närsjukvård samt viss specialiserad öppenvård och slutenvård. Sjukhusets uppdrag omfattar även ungdomsmottagning i Tomelilla och Simrishamn.

– Det är mycket glädjande att vi nu kan ge ett tydligt besked till sydostskåningarna om vem det är som i fortsättningen kommer att driva sjukhuset i Simrishamn. Simrishamns sjukhus har en viktig roll att fylla både lokalt och regionalt,säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Visst missnöje med beslutet

Vd:n för bolaget som driver sjukhuset i dag är inte lika glad över torsdagens besked:

– Det är jättetråkigt. Vi hade gärna fortsatt att driva sjukhuset. Vi får bara hoppas att Capio fortsätter på den inslagna vägen där vi har satsat på kvalitet, tillgänglighet och korta köer. Patienten är vår viktigaste person, säger Helena Ozolins, vd för Aleris Närsjukhus Österlen AB, till SVT Nyheter Skåne.

Enligt regionrådet Anna-Lena Hogerud (S) innebär avtalet med Capio att vården för boende i Simrishamn med omnejd utarmas och att mottagningar för gynekologi, ortopedi och öron-näsa-hals försvinner från sjukhuset.

– Jag tycker inte att kvinnor ska behöva ta sig från Simrishamn för att träffa en gynekolog, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Många äldre i kommunen

Målet med upphandlingen har varit att utveckla och förstärka den öppna specialiserade närsjukvården samt viss slutenvård i sydöstra Skåne.

– Det känns bra att vi avslutat denna viktiga upphandling. Vi känner oss trygga med att Region Skånes medborgare även fortsättningsvis kommer att få nära vård av god kvalitet och med hög tillgänglighet, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Sydöstra Skåne har en större andel äldre än övriga skånska kommuner. Det är den äldre befolkningen som utgör majoriteten av patienterna för verksamheten vid Simrishamns sjukhus.

Medarbetarna följer med

– Vi lämnade in ett lite högre anbud och därför vann vi inte. Det var också var en viktig markering från vår sida för att visa att det kostar att driva med kvalitet. Det är bara att gratulera Capio som kommer att få ta över helt fantastiska medarbetare, säger nuvarande vd Helena Ozolins, som själv bara kommer att jobba kvar tills nuvarande avtal löper ut.

I dagsläget är det Närsjukvården Österlen AB som ansvarar för driften av Simrishamns sjukhus och deras avtal löper ut den 30 april nästa år.

Det nya avtalet med Capio Geriatrik AB gäller under 6 år från och med 1 maj 2021. Region Skåne har möjlighet att förlänga avtalet i upp till 4 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer