Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverkets presschef Bengt Olsson har raderat alla sina sms från dagarna som trafikkaoset på E22 pågick i januari. I klippet svarar han på varför han raderade sms. Foto: SVT

Trafikverkets presschef försvarar sin radering av sms från E22-kaoset

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets presschef Bengt Olsson har raderat sina sms från de dagar som trafikkaoset på E22:an pågick i januari. Samtidigt pågår en oberoende utredning kring hur myndigheten agerade i samband med trafikstoppet, rapporterar Ekot.

Flera hundra fordon blev stående i över ett dygn på E22 mellan Hörby och Kristianstad, i samband med att ett snöoväder slog till. Att fordonen blev stillastående så länge har lett till kritik mot hur flera myndigheter hanterade situationen, däribland Trafikverket.

Bengt Olsson anser inte att de raderade sms:en hade tillfört något till utredningen.

E22 avstängd efter snökaos

– Jag har inget som helst att göra med ordergivning eller beslut om vad som skulle hända ute på E22:an, säger Bengt Olsson till SVT Nyheter Skåne.

Chef försvarar agerandet

SVT Nyheter Skåne har ställt frågor till Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana om Bengts Olsson hanterande av sms. Men det är Trafikverkets kommunikationsdirektör Anna Lihr som svarar.

”Bengt Olsson har ett arbetssätt där förfrågningar hanteras och därefter raderas, precis som om det vore ett anteckningsblock. Detta är enligt våra jurister inte att bryta mot något regelverk och förfrågningar på sms är inte att betrakta som en allmän handling”, skriver Anna Lihr.

Expert mycket kritisk

Nils Funcke, en av landets främsta experter inom tryckfrihets- och offentlighetslagstiftning är mycket kritisk till uttalandet från Trafikverkets kommunikationsdirektör:

– Det är direkt felaktigt. Sms utifrån är att betrakta som inkomna till myndigheten och är därmed allmänna handlingar, säger Nils Funcke, som menar att det var ”omdömeslöst” av Bengt Olsson att radera sms:en.

– Det här handlar om en exceptionell händelse. Något av sms:en som raderats kan ha betydelse för utredningen, säger Nils Funcke.

Anna Lihr skriver i mejlet att: ”Angående utvärderingen, om flera myndigheters agerande i samband med händelsen på E22, kommer vi självfallet återskapa de kontakter som tagits om det begärs.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under snökaoset i Skåne satt personer fast i sina bilar på E22:an i nära ett dygn. Trafikverket tillbakavisar kritiken om att orsaken till kaoset skulle vara att vägen är felkonstruerad. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet