Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan inte förstå varför det tog så lång tid” – Jens Lindström och hans familj stod still i 16 timmar på E22. Han är nu kritisk mot myndigheter – och lägger till en ny sak på packningslistan när han ska till fjällen nästa vecka. Foto: Privat bild och Johan Nilsson/TT

Efter E22-kaoset – Jens tar med sig vinkelslip i bilen

Uppdaterad
Publicerad

I 16 timmar satt Jens Lindström fast med sambo och tre barn på E22 mellan Kristianstad och Hörby. Han ger tumme ner till myndigheternas arbete både under och efter kökaoset.

– Samhällskontraktet har blivit filat i kanten, säger Jens Lindström.

Jens Lindström som bor i Olseröd utanför Kristianstad skulle köra med sin familj via Lund till Göteborg den 3 januari i år. Men resan tog i stället stopp på motorvägen.

– När vi hade suttit där i en och en halv timme började vi fundera på ”hur länge ska vi vara kvar här?”.

E22 avstängd efter snökaos

Under tisdagen presenterades en utredning om myndigheters agerande i kaoset på E22 den 3 januari. Där pekas bland annat på brist i ledarskapet och kommunikationen mellan myndigheterna.

Och även Jens Lindström är kritisk till myndigheternas agerande.

– Jag kan inte förstå varför det tog så lång tid. Man pratar i ganska allvarliga ordalag om invasion från tredje makt och kriser och så vidare... Och då tänker jag att ”Herre jösses, hur ska man lösa en sån situation när man inte ens löser ett skånskt vinterväder?”, säger Jens Lindström.

”Hade gjort samma bedömning idag”

Hur ser du på bilisternas eget ansvar att man gav sig ut i trafiken?

– Som bilist så har man såklart ett ansvar. Men från mitt och min sambos perspektiv gjorde vi bedömningen att ”Det vi har framför oss är en vanlig svensk vinterväg med snö”. Jag tycker att vi var försiktiga och gjorde vettiga bedömningar. Det var ingen trafik när vi rullade på E22:an vid Tollarp. Jag hade gjort samma bedömning i dag.

– Trafikverket vill ge sken av att vädret var så dåligt men det var det inte. Problemet var inte vädret – jag tycker inte det.

I videoklippet ovan berättar Jens varför han tänker att en vinkelslip är bra att ha i bilen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya utredningar visar på brister i samverkan mellan myndigheter under snökaoset på E22. Hör berörda myndigheter kommentera utredningarna i klippet. Foto: Gunilla Fritze & Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet