Region Skåne beräknar underskott på 200 miljoner. Foto: SVT/Arkiv

Efter personalens kritik: sjukhus får tillbaka chefer

Publicerad

För fyra år sedan avskaffade regionens styrande politiker chefer på sex skånska sjukhus. Protester från personal har fått politikerna att ändra sig och nu återinför de styrande politikerna chefer på de sex sjukhusen.

Det var i samband med den stora omorganisationen av Region Skånes sjukhusförvaltning som den dåvarande borgerliga regionledningen bestämde att avskaffa cheferna på sex sjukhus: i Kristianstad, Trelleborg, Landskrona, Hässleholm, Ystad och Helsingborg.

– Tanken var då att skapa en förvaltning som höll ihop, säger Anders Åkesson (MP), regionråd såväl nu som för fyra år sedan. Då satt hans parti satt i regionledningen tillsammans med den borgerliga fyrklövern. Numera ingår miljöpartiet i ledningen tillsammans med socialdemokraterna.

Bland annat fackförbundet Vårdförbundet var kritiska till beslutet att ta bort cheferna. Oron var stor för att beslut skulle komma att fattas alltför långt bort från personalen. Även socialdemokraterna, som då var i opposition, var kritiska.

Efter kritik från personalen på sjukhusen återinför nu som det rödgröna styret chefer på de sex sjukhusen.

– Man ska vid varje läge ompröva den typen av beslut. Vi ser att det behövs ett mer nära ledarskap, inte minst i utvecklingen av samverkan med primärvården, säger Anders Åkesson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.