Helen Loyd och Gun Appelberg kontrollerar ny skyddsutrustning med överläkaren Mats Rosvall från neurologen. Foto: Johan Dernelius

Nya lager av skyddsutrustning byggs under sjukhus i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under akuten i Malmö har man byggt upp ett beredskapslager för skyddsutrustning. Ett lager där man förvarar skydd som företag, myndigheter och privatpersoner skänkt.

Vi befinner oss i en gammal gympasal, direkt under akuten i Malmö. Här och i en liknande lokal under sjukhuset i Lund kraftsamlar man för att i all hast bygga upp ett extra beredskapslager av skyddsutrustning, som av olika anledningar blivit liggande eller bortglömda i något förråd. Privatpersoner och företag också skänkt utrustning.

– Vi får framför allt handskar, munskydd, skyddsrockar och ytdesinfektion, säger Helen Loyd, sjuksköterska och sedan tre veckor lagerchef.

Coronapandemin

Nya förråd i Malmö och Lund

Sjukvården insåg snabbt att det kunde ligga en hel del utrustning ute på avdelningarna som inte användes. Nu samlar man, katalogiserar och kvalitetsbedömer utrustningen.

– Vi har gjort ett upprop på bland annat regionens hemsida att alla avdelningar ska samla ihop vad de haft i förråden och komma ner med det till oss, eller till Lund säger Gun Appelberg, pensionerad undersköterska som ryckt in och arbetar i beredskapslagret

Hon och Helen Loyd  berättar att även privarpersoner och företag vill bidra med utrustning till sjukvården.

I videon ser ni vad de har fått in till beredskapslagret i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet