Enebackeskolan informerade föräldrar om att de inte fick komma in på skolan, bland annat genom stora bilder på dörrarna. Foto: Polisens förundersökning

Coronaförnekande förälder döms för olaga intrång på skola

Uppdaterad
Publicerad

En förälder i Höör döms för olaga intrång efter att föräldern trängt sig in på skolan trots att det inte var tillåtet med tanke på smittspridningen av covid-19.

Tingsrätten avvisade dock kommunens krav på att föräldern skulle betala de kostnader skolan haft för att anlita väktare.

Föräldern trängde sig in på Enebackeskolan vid lämning och hämtning trots att skolan informerat om att det inte var tillåtet för föräldrar att komma in på skolan. Föräldern har erkänt händelseförloppet, men nekar till brott.

I polisförhör har föräldern uttryckt sig så här om coronapandemin:

– Det är en bluff, det handlar om makt och pengar. Det är för att skrämma människor och skapa rädsla. Våra barn är inte där för att höra om covid varje dag. Människor dör oavsett. Man pratar inte om cancer, hjärtproblem eller andra sjukdomar, sade föräldern vid förhöret.

Straffas med böter

Lunds tingsrätt dömde föräldern för olaga intrång och böter på 2 250 kronor. Tingsrätten skriver i domen att föräldern ”demonstrerade en fullständig nonchalans för de smittskyddsåtgärder som vidtagits för att skydda personalen”.

Enebackeskolan anlitade väktare efter incidenter med föräldern i januari. Höörs kommun yrkade på att föräldern skulle betala ett skadestånd på 12 250 kronor, motsvarande kostnaden för väktare i tre dagar.

Tingsrätten avvisade skadeståndet bland annat på grund av att föräldern ”inte varit den ende som visat prov på bristande respekt för skolans regler”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer