Skånetrafiken gör miljardförlust men lovar fler avgångar om det skulle bli för trångt i kollektivtrafiken. Foto: Skånetrafiken

Coronan orsakar miljardförlust för Skånetrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Sedan coronautbrottet har resandet med kollektivtrafiken gått ner kraftigt. Det drabbar Skånetrafiken hårt och nu flaggar trafikdirektör Linus Eriksson för storförlust vid årets slut.

Bussresandet har i stort sett halverats sedan coronautbrottet. Detsamma gäller tågresandet. Resorna minskar mer på Öresundstågen än på pågatågen.

– Det beror på att Danmark stängt gränsen, säger Linus Erilksson som är trafikdirektör.

Coronavirus i Skåne

– Sen dess har resandet över bron minskat med runt 90 procent.

Det här gör att Skånetrafiken förlorar fem miljoner kronor om dagen i uteblivna biljettintäkter. Först efter sommaren tror man att resandet kommer att öka igen. regeringen har gått in med pengar för att stötta kollektivtrafiken, men de pengarna är långt ifrån tillräckliga menar Linus Eriksson

– Vi kommer att förlora runt en miljard det här året, säger han.

– Det gör att runt 200 miljoner kronor från regeringen inte räcker långt. Vi kommer att gå med förlust i år om det inte kommer mer pengar.

Fler avgångar

Trots minskningen så är det många som fortfarande är beroende av tåg och buss för att ta sig till jobbet. Och en del av dem tycker att det är trångt att åka. Varje dag så räknar Skånetrafiken på 1 000 avgångar i rusningstid för att se så det inte är trängsel på tåg och bussar.

– Är det trängsel dag efter dag på samma avgång sätter vi in extraresurser, säger Linus Eriksson.

– Vi lanserar nu också en ny tjänst där man i realtid kan se en karta som visar hur mycket folk som är på tåget eller bussen som man tänker ta. Den tror vi kan hjälpa många.

Skånetrafiken sätter också in fyra extra avgångar Malmö-Lund-Helsingborg i rusningstid.

– Vi vädjar till skåningarna att sprida ut sig över olika avgångar som ligger nära varandra. Och sprid ut er i tåget. Idag är det ofta så att det är fullt i några vagnar, men inte i andra.

Sommarkort också i år

Det kommer att bli ett Sommarkort hos Skånetrafiken även i år.

– Man kan diskutera om det är klokt när man vill undvika trängsel i kollektivtrafiken, säger Linus Eriksson.

– Samtidigt vet vi att det kommer bli många som firar semester hemma i år och vi vill ge dem chansen att komma ut i naturen. Men det ska ske utan trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet