Kastrup den 6 mars: Munskydd eller andningsskydd på enstaka passagerare som ankommer Köpenhamns flygplats Kastrup när coronaviruset fortsätter sprida sig i värden. Foto: Johan Nilsson / TT

Coronaoro slår hårt mot flygtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset får effekter för flygtrafiken. På Köpenhamns flygplats säger man att man inte sett något liknande sedan andra världskriget, enligt Danmarks radio. Malmö Airport meddelar att trafiken minskat med mellan 10 och 20 procent.

På Köpenhamns flygplats handlar det om ett drastiskt fall av passagerare – en minskning med 33 procent jämfört med det normala för årstiden. Anledningen är att allt färre reser till följd av coronasmittan.

-  Vi har inte sett något liknande sedan andra världskriget, säger Thomas Woldbye, administrativ direktör för Köpenhamns flygplats till Danmarks radio.

Coronavirus i Skåne

Att Danmark nu har 35 fall av smittade personer har gjort att regeringen vidtagit en rad åtgärder, bland annat uppmanas folk att inte resa till destinationer i världen där många är smittade.

– Som flygplats innebär detta att våra intäkter är under stark press. Flygbolagens intäkter är under intensiv press, säger Thomas Woldbye.

Inrikesflyget minskar på Malmö Airport

Även på Sturup har man sett en nedgång av antalet passagerare – men där gäller det framför allt inrikesflyget.

– Där märks det ordentligt. Vi får inte statistiken förrän imorgon men det indikerar på att det kommer ligga på någonstans mellan tio och tjugo procent, säger Peter Weinhandl, flygplatschef Malmö Airport.

Vad gäller utrikesflygen och charterresorna har man inte sett någon större effekt.

– Där är det inte alls samma tapp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet