Tunnor i Skönna mosse Foto: David Lallo, Länsstyrelsen SkåneVisa alla (6)
Visa alla (6)

Cyanidtunnor hittade i mosse

Uppdaterad
Publicerad

Minst ett tiotal trasiga tunnor läcker cyanid i Skönna mosse utanför Örkelljunga. Det visar Länsstyrelsens provgrävningar.

Leran och vattnet i närheten är alldeles blåfärgat.

– Det är förstås mycket allvarligt, säger David Lalloo, miljöinspektör på Länsstyrelsen Skåne. Vi vet inte omfattningen ännu men redan nu är det tydligt att området i stort fungerat som ett avstjälpningsområde.

I april förra året kunde Sydnytt berätta om misstankarna om att gift hade dumpats i mossen. En fd anställd vittnade om hur avfallet hanterades på den gamla Multofabriken.

– Det är angeläget att de konsulter som arbetar på platsen kan slutföra sitt arbete och spärra av de platser som är nödvändiga. Att vistas på platsen utan skyddsutrustning kan vara hälsofarligt och därför vill vi bestämt avråda privatpersoner att ta sig till mossen.

Under sommaren gjordes markundersökningar i mossen. Flera prover visade spår av cyanid. Under den gångna veckan gordes försiktiga grävningar i ytskiktet. På två platser hittade man trasiga tunnor som innehöll giftet cyanid.

AB Multo tillverkade räkne- och kontorsmaskiner i närheten fram till 1973. Massorna lades sedan tillbaka

– Nu avvaktar vi de geofysiska mätningar som utförs i början på nästa vecka, säger David Lalloo. Samtliga torvytor ska skannas av med en typ av ”metalldetektor”.

Nästa vecka kommer länstyrelsen undersöka området närmare för att få en bättre uppfattning om antalet tunnor och skadorna. Det är inte alls säkert att det går att sanera området.

– Min tanke var från början att det här kunde vara en något enklare operation men efter at ha sett detta så känns det väldigt besvärligt.  I och med att det är fragment som ligger utströdda och inga hela tunnor så känns det som att det kan bli svårt, säger David Lallo.

Samtidigt ska Länsstyrelsen ta ställning till hur omrpådet kan spärras av. Just nu sitter avspärrningsband och varningsskyltar på platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gifttunnor i Skönna mosse

Mer i ämnet