Foto: Länsstyrelsen

Oense om ansvar för Multo-sanering

Publicerad

Länsstyrelsen vill se en total genomgrävning av fler delar av Skönna mosse där Multo en gång i tiden grävde ner tunnor med cyanid. Samtidigt så pågår en diskussion om hur stort ansvar Electrolux har för saneringen.

I september lämnade Electrolux in förslag på saneringsåtgärder för Skönna mosse i Örkelljunga. Efter att ha gått igenom förslagen vill länsstyrelsen se de mer omfattande åtgärderna där man även sanerar de delar av mossen som tidigare inte grävts upp.

– Tidigare har man valt att gräva på några få platser. Vi tycker inte att det är tillräckligt utan ser att man måste ta ett större grepp, säger David Lalloo, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Det innebär att man gräver på fler platser där scanningar har visat att det kan finnas fler tunnor.

– Det handlar om att man ska kunna röra sig fritt och det är förenat med mycket stor risk att komma i kontakt med föroreningarna.

Ansvaret oklart

Samtidigt så återstår frågan om hur stort ansvar Electrolux har när det gäller att finansiera åtgärderna. 

– Generellt sett anser vi att de har ett större ansvar än vad de själva anser men samtidigt så tror jag att vi kan närma oss varandra, säger David Lalloo.

Han säger också att han har förståelse för att företaget vill ha en rättvis ansvarsfördelning. Därför pågår fortsatta diskussioner mellan länsstyrelsen och Electrolux som inte vill kommentera de pågående samtalen.

Hoppas på beslut efter årsskiftet

David Lalloos förhoppning är att kunna fatta ett beslut om saneringsåtgärderna i januari eller februari. När en eventuell sanering sedan kan komma igång är däremot oklart. Om det blir en så pass omfattande sanering som länsstyrelsen vill så behöver åtgärderna göras under tider på året när platsen är tillgänglig för större maskiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gifttunnor i Skönna mosse

Mer i ämnet