Foto: SVT

Multosanering kan kosta 15 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Electrolux har nu lämnat in förslag på saneringsåtgärder för Skönna mosse efter Multofabrikens dumpning av cyanidtunnor för tre år sedan. Åtgärderna beräknas kosta mellan 500.000 och 15.000 000 kronor.

En rapport med åtgärdsförslag för hanteringen av gifttunnorna i Skönna mosse i Örkelljunga har nu kommit in till länsstyrelsen.

I den åtgärdsutredning som gjorts på uppdrag av Electrolux presenteras tre olika alternativ för att skydda människor och djur från den cyanid som läckt från tunnorna.

LÄS MER: Här hittas 70 tunnor cyanid i mosse

Den minst omfattande åtgärden som föreslås är att tillgången till området begränsas. Området hägnas in och och att kommunala planrestriktioner införs.

Ytterligare ett alternativ som föreslås är en sanering av de områden där man vet att det finns tunnor. Dessa grävs upp tillsammans med förorenad jord och fraktas bort.

LÄS MER: Giftrester hittade i dricksvatten

Det tredje föreslagna alternativet är grävning även av områden där det ännu är oklart om det finns tunnor och föroreningar.

Beroende på vilket alternativ som väljs så beräknas åtgärderna kosta mellan 500.000 och 15.000.000 kronror. Nu ska länsstyrelsen titta närmare på de föreslagna åtgärderna för att sedan besluta om hur Electrolux ska gå vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gifttunnor i Skönna mosse

Mer i ämnet