En av de gifttunnor som grävts ner rätt ner i jorden i mossen utanför den gamla Multofabriken. Nya vattenprover visar att giftiga ämnen har läckt ut i dricksvattnet. Foto: Dan Hermansson, Golden Associates

Giftrester hittade i dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens provtagningar av vattnet kring Skönna mosse utanför Örkelljunga visar att det har läckt ut giftiga ämnen i dricksvattnet från de tunnor med gift som dumpats i mossen.

Provtagningarna visar att dricksvattnet nära området innehåller klorerade lösningsmedel, men länsstyrelsen säger att de boende inte behöver oroa sig.

– Det är naturligtvis negativt att man överhuvudtaget påvisat halterna, men de är så pass låga att det inte är några risker att dricka vattnet, säger David Lalloo, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Lösningsmedlet kommer från att avfettningsmedel som användes av fabriken för att spola rent ståldelar.

Tidigare har det funnits en oro för att även det dödliga ämnet cyanid skulle ha läckt ut i vattnet, men det ämnet har länsstyrelsen inte kunnat hitta några spår av.

Anställda på den nu nedlagda Multofabriken dumpade tunnor med giftiga ämnen i mossen under 50- till 60-talet. Den före detta anställde Bertram Eriksson har tidigare uppgett till Sydnytt att även om det dumpats mycket gift i mossen är själva fabriksområdet ett ännu större problem.

Proverna har tagits från ett område inom 500 meter från mossen och fabriken. Rappporten har ännu inte kommit till Länsstyrelsen i sin helhet, och några frågetecken kvarstår.

– De här ämnena är tyngre än vatten, och borde sjunka neråt. Men trots det så hittar vi dem i brunnar som är så grunda att där inte borde finnas några spår av ämnet. Vad det beror på kan vi inte svara på i nuläget, säger David Lalloo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gifttunnor i Skönna mosse

Mer i ämnet