I social medier publicerar nu regionpolitikern Carl-Johan Sonesson en mer detaljerad tidsplan för när skåningarna kan boka vaccinationstid. Foto: Johan Dernelius

Då kan du vaccinera dig – så ser tidsplanen ut i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det aktuellt för 40-åringar att boka vaccinationstider i Skåne. Se hela vaccinationsplanen för alla åldergrupperna här.

Enligt regionpolitikern Carl Johan Sonesson (M) finns nu en mer detaljerad tidsplan för när de olika åldergrupperna i Skåne kan boka vaccinationstid. I slutet av juli ska alla över 18 år kunna boka en tid.

• 40-44 år, född 1981 eller tidigare, kan från och med tisdag boka tid för vaccination.

• 35-39 år, född 1986 eller tidigare, kommer att kunna boka tid med start i slutet av juni.

• 30-34 år, född 1991 eller tidigare, kommer att kunna boka tid med start i början av juli. 

• 18-29 år, född 1992 eller senare, kommer att kunna boka tid med start i slutet av juli.

Tidsplanen är preliminär och beror på vaccinationstillgången och hur många som väljer att vaccinera sig.

Drygt 40 procent

– Mindre vaccinationsbenägenhet innebär att tider blir lediga tidigare. Men eftersom vi har haft många tider hittills och det har flutit på, så det kan bli en tidigareläggning för resterande åldersgrupper, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt Region Skånes statistik har 486 895 skåningar hittills fått sin första dos, vilket motsvarar 44,2 procent av befolkningen i regionen.

Fullvaccinerade, med två doser, var under måndagen 217 134 personer, vilket motsvarar 19,7 procent.

Mer om tidsplanen och om vaccineringen finns på 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.