Foto: Från 33-åringens blogg

Försökte bygga kärnreaktor i hemmet – får dagsböter

Publicerad

Närmare 14.000 kronor i dagsböter blev straffet för den man som försökte bygga en kärnreaktor hemma i köket i Ängelholm.

Helsingborgs tingsrätt dömmer mannen för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet. Straffet stannar vid 80 dagsböter á 170 kronor. Det blir totalt 13 600 kronor.

Den 34-årige mannen från Ängelholm gjorde experiment med en kärnreaktor hemma på köksspisen. Men något gick snett.

Förvarades i sovrummet

Nu står han åtalad misstänkt för bland annat brott mot strålskyddslagen, olovlig befattning med kemiska vapen och krigsmaterielbrott.

I polisförhören framkom det att mannen hade förvarat radioaktiva ämnen i sitt sovrum.

I separata glasburkar hade han radium, americium och lite uran.

Kemiska vapen

Förutom experimentet med en ”primitiv kärnreaktor” har han också hanterat ricin och arbin i lägenheten mitt i centrala Ängelholm. Det förra är av FN definierat som ett kemiskt vapen, det senare är ett biologiskt stridmedel och räknas därmed som krigsmateriel.

Enligt förhöret med 34-åringen har han skaffat gifterna för att han har ett ”fascinerande intresse för farliga saker”. Han har läst på om ämnena på nätet och beställt dem från en tysk fröhandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer