Foto: SVT

Bilavgaser gör luften farlig för Malmös förskolebarn

Publicerad

Utomhusmiljön på flera förskolor i Malmö överskrider gränsvärdena för när luftkvaliteten blir farlig visar ny forskning från Naturvårdsverket. Samtliga förskolor som kollades visade sig ha för höga halter av luftföroreningar.

Hör forskarna vid Lunds universitet Emilie Stroh och Anna Oudin i klippet.

Luftkvalitén på tio förskolors utomhusområden i hårt trafikerade områden i Malmö mättes under en tvåårsperiod. Vilka förskolor som valdes ut baserades på tidigare mätningar som Malmö stad gjort där just dessa förskolor stuckit ut som de med sämst luftkvalitet.

Sammanfattningsvis kan man säga att samtliga förskolor uppvisade värden som överstiger de miljömål som finns under hela mätperioden. Resultaten är dessutom troligtvis i underkant.

– De mätare vi använder är ganska enkla. De är optiska och mäter hur mycket ljus som kommer in i mätaren och uppskattar en föroreningshalt, när vi gjort försök i labb med dessa mätare har vi kommit fram till att de mäter ungefär hälften av den riktiga halten så våra resultat är garanterat inte överdrivna utan snarare underdrivna, säger Christina Isaxon som ansvarat för själva mätningarna.

Långtida konsekvenser

Farorna med den dåliga luftkvalitén vid förskolorna är flera och barn är särskilt känsliga för de farliga ämnena som finns i luften.

– Risken är att små barn är ute mycket mer och de rör sig mycket mer och det blir en högre koncentration utav de här ämnena i deras kroppar. Risken är att det inte bara blir konsekvenser för dem som barn utan att de även får bära med sig detta som vuxna med en försämrad lungfunktion, säger forskaren Emilie Stroh, som haft det övergripande ansvaret för projektet.

Enligt rapporten kan mellan fem och tjugo procent av vissa typer av hälsoföljder för barn i Malmö kopplas till luftföroreningar.

– Det kan vara astma och kronisk bronkit, berättar Anna Oudin, som ansvarat för att uppskatta hälsokonsekvenserna.

Pandemin positiv

Störst förändring kunde ses under våren 2020. Restriktionerna som kom med coronapandemin fick trafiken att minska och luftkvalitén vid förskolorna förbättrades kraftigt.

– Lite över en natt gick biltrafiken kraftigt ner i Malmö och då gick halterna ner till att ligga under de gränsvärden som var uppsatt så det krävs så drastiska åtgärder för att vi ska få ner dem på de nivåerna, säger Emilie Stroh.

Förskolorna där luftkvalitén mättes

• Bokens förskola

• Dekanens förskola

• Droppens förskola

• Mariehages förskola

• Pilotens förskola

• Stockrosens förskola

• Stångbönans förskola

• Södervärns förskola

• Södra sommarstadens förskola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.