Läkaren Amanda Lahti oroas av de många knäskadorna i damallsvenskan Foto: Bernard Mikulic

Läkaren: ”En korsbandskada är varje elitidrottares mardröm”

Publicerad

Är årets damallsvenska på väg mot ett nytt sorgligt rekord? Efter sex spelade omgångar har minst tolv spelare fått allvarliga knäskador. Av dessa finns fyra i Skåne.

I Skåne är det hittills i år fyra spelare som drabbats av svåra knäskador: Moa Olsson och Elise Kellond-Knight från Kristianstad, Tove Almqvist och Sabrina D´Angelo från Vittsjö. Läkaren Amanda Lahti följer noggrant den oroväckande utvecklingen med de många kvinnliga knäskadorna.

– Det har varit många skador. Mängden korsbandskador inom damfotbollen har ju varit känd sen länge och det är tråkigt att se att det fortfarande händer och att problemet har blivit så utbrett den här säsongen. Det är en lång resa tillbaka för de flesta och för en del blir det slutet på karriären, säger Amanda Lahti, läkare och tidigare elitidrottare.

Finns ingen enkel förklaring

Amanda Lahtis egen idrottskarriär stoppades av flera svåra knäskador. Hon utbildade sig till läkare och har bland annat varit lagläkare för FC Rosengårds damlag. Hon följer noga forskningen kring kvinnors knäskador och menar att det troligtvis är många olika faktorer som gör att kvinnor drabbas så hårt.

– Den kvinnliga anatomin skiljer sig från killarnas. Vi har generellt bredare bäcken och en annan vinkel i knäleden som kan påverka skaderisken. Ser man på yngre spelare så kommer tjejer i puberteten tidigare än vad killar gör och det kan påverka skaderisken. Det finns också sociala, hormonella och ekonomiska orsaker som kan påverka dessa skador. Det krävs helt enkelt mer forskning kring detta, konstaterar Amanda Lahtis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.