Danska förskolor samt låg- och mellanstadieklasser öppnar igen i efter påsk, meddelar statsminister Mette Frederiksen (S). Foto: Philip Davali/TT

Danmark öppnar skolor efter påsk

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Mette Frederiksen (S) tror att låg- och mellanstadieskolor kan börja öppna från den 15 april, men förbud mot stora folksamlingar kvarstår över sommaren. Det meddelade hon på en presskonferens på måndagskvällen.

Beskedet kom sedan antalet sjukhusinlagda patienter minskat för femte dagen i rad.

Frederiksen (S) säger att skolor upp till femte klass och även förskolor ska öppnas om antalet som smittas samt antalet nya dödsfall fortsätter att vara stabila. Däremot ska restriktioner mot större sammankomster, såsom musikfestivaler, fortsätta att gälla till och med augusti. Arrangörerna av Roskildefestivalen meddelade omedelbart att årets upplaga ställs in.

Coronavirus i Skåne

Landets gränser kommer att förbli stängda. Restauranger, barer och frisörsalonger ska vara fortsatt stängda, åtminstone till ”nästa fas” enligt Frederiksen.

Hon säger också att det inte blir några slutexamina för grundskolorna denna termin.

Nya siffror

Beskeden kom sedan ny statistik rapporterats om dödsfall och smittade.

I dagsläget är omkring 500 patienter med konstaterad coronasmitta inlagda på danska sjukhus. Av dem får cirka 140 personer intensivvård.

Totalt har 1 322 personer med smittan vårdats på sjukhus, men av dem har cirka 600 återhämtat sig så mycket att de kunnat skrivas ut.

Dödsfallen fortsätter att öka – enligt den senaste sammanställningen är antalet nu uppe i 187.

Förbud att samla fler än tio personer både i offentligheten och i privata hem och har varit i kraft sedan den 17 mars.

Ökad polisbemanning

Mette Frederiksen fortsätter att uppmana medborgarna att inte resa för mycket runt om i landet i påsk. Det är dock inte förbjudet.

Dansk polis aviserar en satsning för att se till att smittskyddsreglerna efterlevs under påskhelgen.

– Vi ökar bemanningen med 25 procent och vi kommer att ha massiv närvaro över påsken, säger Kim Christiansen i Vestegnens polisområde i Köpenhamn.

Han berättar att 700 personer har hört av sig till polisen om olika överträdelser av smittskyddsreglerna. Totalt finns 80 misstänkta fall. Det handlar om bland annat om kaféer, frisörsalonger och klubbar som misstänks ha brutit mot reglerna.

Färre brott

I gengäld har andra brottsanmälningar minskat, till exempel har inbrotten blivit färre.

– Det gör också att vi har de här extra resurserna att använda, säger Kim Christiansen.

Extra polispersonal kommer också att skickas till sommarstugeområden på Syd- och Sønderjylland för att hålla ett öga på de många fritidshus som står tomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet