Gränskontroll på Pepparholm på Öresundsbron. Från och med den 10 augusti skärper Danmark gränskontrollen och kommer att utföra slumpmässiga kontroller av utresande från Sverige. Åtgärden är en konskevens av den ökade hotbilden efter koranbränningarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark skärper gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Danska polisen skärper gränskontrollen på grund av en ökad hotbild, uppger justitiedepartementet.

Det innebär att man kommer att göra slumpmässiga kontroller av resenärer från Sverige, skriver departementet i ett pressmeddelande.

”Utifrån den pågående utvecklingen av hotbilden har myndigheterna i dag bedömt att det just nu är nödvändigt att fokusera på vilka som reser in i Danmark för att motverka de konkreta och aktuella hot som Danmark står inför”, skriver justitiedepartementet.

Ökat terrorhot

Den senaste tiden har flera koranbränningar, liksom i Sverige, genomförts i Köpenhamn. Polisens underrättelsetjänst säger till nyhetsbyrån Ritzau att koranbränningarna har resulterat i ett ökat terrorhot mot Danmark.

Den ökade gränskontrollen kommer inledningsvis att gälla till och med den 10 augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Levén, sektionschef hos gränspolisen Syd, menar att polisen nu prioriterar kontroller vid gränsen. Dock förväntas inte trafikflödet påverkas av situationen. Hör mer i videon. Foto: Oliver Kertes/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.